15. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Рецепт на денот: Похован кашкавал

Една од првите асоцијации кога ќе се спомне похован кашкавал најчесто е свадба 🙂 Сепак, овој деликатесен рецепт можете многу едноставно да си го подготвите дома или кога ќе ви дојдат гости на ручек.

Потребни состојки:
400 гр мешан тврд кашкавал, 2 јајца, 4 лажици брашно, 4 лажици лебни трошки, масло за јадење

Начин на подготовка:
Кашкавалот го сечеме на 4 парчиња по отприлика 100 грама.

Јајцата се матат со 1 лажица вода.

Секое парче кашкавал се потопува најпрво во вода, потоа убаво се поминува од сите страни во брашно, следно во јајцата и на крај во лебни трошки.

Приготвените парчиња се оставаат во фрижидер 2 часа да се стегнат.

Ги пржиме во сад со загреано масло. Откако ќе се испржат, се ставаат на салфетка да се впие вишокот на масло

Се сервираат со тартар сос и парчиња лимон.

Можеби ќе ве интересира

Сода бикарбона – едноставен сојузник за здрава градина и свежи плодови

ДЕСК

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК