Секој ресторан приготвува цезар салата со различен вкус. Gotvi.mk рецептот прочитајте го тука.
Потребни состојки:
1 пилешки стек, зелена салата, запечен леб или кубети, шери домати, пармезан, дресинг
Начин на готвење:
Пилешкиот стек се зачинува и се пропржува во тавче со масло за готвење. Пржете додека месото не добие румена боја. Месото исечете го на ленти.
Во истото тавче пропржете го лебот кој е претходно исечен на коцки. Пржете го со малку масло додека не добие румена боја и кора.
Зелената или ајсберг салата измијте ја и ситно исецкајте ја. Ставете ја во сад за сервирање.
Во садот додадете го пилешкото месо, лебот, шери доматите пресечени на половинки, како и тенко исечените парчиња пармезан.
Одозгора прелијте со дресинг сос.
На крајот ви нудиме и два предлог рецепти за подготовка на дресинг за оваа салата:
За дресинг сосот ви предлагаме два начина на подготовка: Билјана дресингот за цезар салата го прави мешајки ги следниве состојки: мајонез, сенф, сок од 1 лимон, маслиново масло и 1 чешне иситнет или истолчен лук.
Илија го прави неговиот дресинг за цезар салата од следните состојки: мајонез, сенф, јаболков оцет, пармезан, бибер, соја сос и сол
За да се разреди дресингот, по потреба може да се додаде вода.