Секогаш во средиштето на збиднувањата...

Дали е опасно да се пие водата која преноќила во чаша?

Пред да легнеме да спиеме, често земаме чаша или бокал вода да ни биде на дофат во врелите летни ноќи, но можеби не сме свесни за опасноста.

Во текот на ноќта водата е изложена на воздух и така впива јаглерод диоксид, чиј дел се претвора во карбонска киселина (го менува својот хемиски состав). Кога карбонската киселина ќе испушти еден или два протони, па се претвора во бикарбонат или карбонат, тоа ја намалува pH вредноста на водата, поради што таа го менува вкусот.

Воедно, таа со време е изложена на бактерии и прашина. Тоа не значи дека водата се расипала, но поради сето тоа што ноќта се собрало во неа треба да се размисли дали треба да се испие.