22. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ИЗБОРКУЈНА

Ви ја откриваме тајната на сараевските ќебапи: Овој совет ќе го запишете и ќе го пренесувате на генерации

Сараевските ќебапи станаа препознатлив бренд во цел свет и долго се криеше рецептот за нив, а сега прв пат е објавен рецептот – како се прават традиционални сараевски ќебапи, оние чаршиските по кои Сараево е препознатлив град.

Еве како сами да направите смеса за ќебапи:

Поентата е во доброто месо, начинот на подготовка, и смесата добро да отстои. Се` што ви е потребно за вистински ќебапи е 1.5 кг мелено телешко месо, 0.5 кг јагнешко, 4-5 чешниња бел лук – 2 отсто од вкупната количина месо, сол и 2 лажички сода бикарбона.

Начин на подготовка:

Месото исечено на коцки добро насолете го, измешајте го и полијте го со околу 100мл вода и лук кој претходно малку сте го подвариле. Смесата измешајте ја и оставете ја преку ноќ во фрижидер. Следниот ден смесата сомелете ја во машина за месо два пати, оставете да отстои неколку часа на собна температура, а потоа ставете ја во фрижидер. Пред да почнете да обликувате ќебапи во смесата додадете сода бикарбона и тоа е тоа.

Можеби ќе ве интересира

Сода бикарбона – едноставен сојузник за здрава градина и свежи плодови

ДЕСК

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК