Еве што ќе се случи со вашето тело доколку јадете сливи секој ден.
Ова овошје е практично за носење на работа или тренинг, бидејќи не бара никаква опрема за подготовка, ќе ве засити и лесно се вари.
Освен тоа, сливите се исклучително хранливи, содржат многу витамини и минерали, како и влакна и антиоксиданси, кои штитат од широк спектар на болести.
Ако сè уште не сте вклучиле свежи сливи во вашата дневна исхрана, еве неколку причини зошто се препорачува да го вклучите.
Тие содржат многу хранливи материи
Повеќе од 15 минерали и витамини и мал број калории препорачуваат сливи за дневна консумација. Во 100 грама сливи има 30 калории, осум грама јаглени хидрати, седум грама шеќер, еден грам влакна, а има и витамини А, Б, Ц и К.
Покрај тоа, секое овошје од слива содржи магнезиум, калиум, фосфор, бакар и манган.
Тие се богати со антиоксиданси
Сливите се богати со антиоксиданси, кои благотворно делуваат на намалување на воспаленијата и ги штитат клетките од слободните радикали.
Тие се особено богати со полифеноли, кои позитивно влијаат на здравјето на коските и можат да помогнат во намалување на ризикот од срцеви заболувања и дијабетес.
Некои студии покажаа дека сливите содржат двојно повеќе полифеноли од нектарините.
Тие имаат позитивен ефект врз нивото на шеќер во крвта
Иако се доста богати со јаглени хидрати, сливите не предизвикуваат значително зголемување на шеќерот во крвта.
Ова се припишува на нивниот потенцијал да го зголемат нивото на хормон кој игра улога во регулирањето на шеќерот во крвта.
Покрај тоа, влакната во сливите може делумно да бидат одговорни за нивното влијание врз шеќерот во крвта. Имено, влакната ја забавуваат брзината со која нашето тело ги апсорбира јаглехидратите после оброк, што доведува до постепено зголемување на шеќерот во крвта, но не и до нагло скок на шеќерот во крвта.
Пријател на срцето
Редовното консумирање сливи може позитивно да влијае на здравјето на срцето. Тие се проучувани за нивниот потенцијал да го намалат високиот крвен притисок и нивото на холестерол, кои се главни фактори на ризик за срцеви заболувања.
Позитивните ефекти на свежите и сувите сливи врз факторите на ризик од срцеви заболувања најверојатно се должат на високата количина на влакна, калиум и антиоксиданси.