23. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ЗДРАВЈЕ

Го јадеме секој ден, а го загрозува нашето здравје: Ова е најлошата храна за висок холестерол

Зголемениот холестерол во крвта е еден од честите здравствени проблеми за кој не сме свесни бидејќи на почетокот нема јасни симптоми, па често го нарекуваат „тивок убиец“.

Висок холестерол
Холестеролот е неопходен за нормално функционирање на клетките и формира клеточни и интрацелуларни мембрани, а во некои органи и системи на органи во телото игра многу важна улога, како што е, на пример, синтезата на жолчните киселини во хепатоцитите.

Проблемот, сепак, настанува доколку е покачен, а експертите особено предупредуваат за ЛДЛ холестеролот, кој веројатно го знаете како „лош холестерол“.

Ако ги надмине нормалните вредности, вишокот се лепи за внатрешните ѕидови на крвните садови, што може да доведе до мозочен удар, атеросклероза, висок крвен притисок, срцев удар, хронични бубрежни заболувања, камења во жолчката итн.

Бројни истражувања укажаа на поврзаноста помеѓу исхраната и холестеролот во крвта, а како што постојат намирници кои можат да помогнат во намалувањето на холестеролот, исто така е утврдено дека одредени намирници се опасни за луѓето со зголемено ниво на оваа супстанца.

Медицинскиот факултет на Универзитетот Харвард на својот портал објави листа на четири групи на храна кои треба да се избегнуваат, а беше истакнато дека треба да се внимава со храна богата со заситени масти.

црвено месо
Говедското, свинското и јагнешкото се полни со заситени масти, а експертите од Харвард истакнуваат дека ова црвено месо не треба целосно да се исфрли од исхраната, туку само да се ограничи во внесувањето, односно да се јаде повремено. Покрај тоа, Медицинскиот факултет на Харвард наведува ограничување на порцијата од 3 унци или 85 грама и советува дека претпочитаме да избираме посни парчиња како што се филе, свинско филе или филе.

Како што е наведено, идеално е црвеното месо да се замени со протеини со ниска содржина на заситени масти и холестерол, како што се пилешки и мисиркини гради без кожа, а потоа риба и грав, вистинска ризница на растителни протеини.

Пржена храна
Длабоко пржената храна, како што се пилешките крилца, е меѓу најлошите кога станува збор за холестеролот бидејќи пржењето ја зголемува калориската содржина на храната.

Затоа, попожелно е да јадете пржена храна или барем да користите тава и маслиново масло.

Преработено месо
Многу студии докажаа дека месните производи не треба често да се застапени во исхраната. Покрај тоа што поминува низ сложена обработка, најчесто се користи за виршли, паштети, салами итн. користете го најмасното црвено месо.

Можеби колбасите од пилешко или мисиркино изгледаат поздрави, но дури и тие не се без холестерол, забележува Харвард.

Печени производи
Бисквитите и колачите направени со голема количина путер и маргарин се богати со холестерол. Храната од пекарницата е често многу сиромашна со хранливи материи и богата со се што не сакаме во нашиот организам, како шеќер и заситени масти, кои докажано го зголемуваат нивото на холестерол во крвта.

Не мора засекогаш да се откажувате од нив, туку потрудете се да ги јадете ретко и да не купувате готови производи, туку да направите домашни пецива, како и да користите поздрава алтернатива наместо путер.