Можеби после ручекот ви останала храна која не сакате да ја фрлите, но знаете дека нема да ја јадете наскоро, па првата мисла е да ја замрзнете и да ја изедете за неколку дена или недели. Но, не е безбедно да се замрзне секоја храна, бидејќи може да биде многу опасно, предупредуваат експертите.
Некои намирници може да развијат опасни бактерии, додека други ќе ја изгубат својата текстура и ќе станат невкусни.
Не ги изложувајте овие неколку намирници на температури под нулата
Јајца
Замрзнувањето на цело јајце е голема грешка, па ако сте купиле многу од нив, ќе треба да се погрижите да ги изедете пред да се влошат. Суровите јајца ќе се прошират во замрзнувачот и ќе предизвикаат пукање на лушпата. Доколку сакате да ги чувате подолго, можете да ги искршите, да ги изматете и да ги замрзнете во херметички затворена кеса.
Одмрзнато месо
Замрзнувањето на месото не е проблем, но не можете да замрзнете месо што е веќе одмрзнато. Ова може да биде опасно, а повторното замрзнување ја влошува текстурата на месото.
Кремасти јадења
Ако ви останало пире од карфиол, подобро е да го јадете следниот ден бидејќи за жал тоа јадење не можете да го чувате во замрзнувач. Сè што е кремасто може да се одвои или да замрзне кога се чува во замрзнувач. Тоа значи дека веќе не е воопшто вкусно.
Крем супа
Некои луѓе замрзнуваат домашна говедска или пилешка супа, но тоа не треба да се прави со крем супи. Крем супа од печурки, карфиол или тиква е вкусна, па ако размислувате да подготвите поголема порција, размислете уште еднаш. Јадењата базирани на крем во замрзнувачот можат да добијат непријатна структура. Иако ваквите јадења сè уште се безбедни за јадење, замрзнувачот ќе ја уништи рапсодијата на вкусот и ќе ве лиши од задоволство.
Вино
Експертите за вино секогаш ќе ви кажат никогаш да не ставате вино во замрзнувач. Наместо тоа, вратете го капакот и чувајте го во фрижидер. Сепак, можете да го замрзнете и штом повторно ќе се одмрзне на собна температура, ќе биде добар само за готвење, а не за пиење.
Мајонез
Јајцето и маслото се мешаат со мајонез. Тие не треба да се замрзнуваат бидејќи само ќе се одвојат, оставајќи ви голема тегла масло и јајца.
Варени тестенини
Во лето повеќето сакаат брз ручек и разни комбинации со тестенини, а тестенините со туна се едно од најпопуларните јадења. Тестенините често ги ставаме во фрижидер и ги јадеме подоцна или ги носиме со нас. Понекогаш тоа е добра опција, но тестенините може да го изгубат својот одличен вкус и текстура. Ако одлучите повторно да го загреете, веројатно ќе згрешите бидејќи оладените тестенини навистина не поднесуваат загревање.
Свеж зеленчук
Да се стави салата во замрзнувач со намера повторно да се користи дефинитивно не е добра идеја. По половина ден во фрижидер, зачинетата салата станува далеку од вкусна. Замислете што би се случило ако водата од салатата е замрзната – резултатот би бил салата што не може да се јаде. Истото важи и за зеленчукот богат со вода. Ако ставите свеж зеленчук во замрзнувачот, тој ќе стане премногу мек, на пример, компири и краставици. Имено, компирот е богат со скроб и вода, па доколку се замрзнат, а потоа се одмрзнат, за ручек би имале невкусни компири.
Млеко
Замрзнувачот ја менува структурата на многу намирници, толку многу што едвај се јаде. Така е и со млекото. Отворен тетрапак млеко се чува во фрижидер и не смее да се замрзнува. Некои велат дека замрзнатото млеко може да се чува и до еден месец, но состојките на млечните производи се одвојуваат на толку ниски температури и го губат и изгледот и вредноста. Чувајте го млекото, јогуртот и павлаката, како и другите слични производи подалеку од замрзнувачот. Отвореното млеко најдобро се чува во фрижидер до седум дена.
Газирани пијалоци
Не е многу добра идеја да ги ставите газираните пијалоци во замрзнувачот бидејќи конзервата или шишето може брзо да се рашират и да пукнат, создавајќи неред. Јаглерод диоксидот што ги прави газирани се губи и поради ниските температури, што значи дека пијалоците – ако не пукнат – ќе го изгубат квалитетот и вкусот. Сепак, подобро е да му верувате на фрижидерот.
Конзервирана храна
Воопшто не го правете тоа бидејќи може да експлодира. Покрај тоа, кога храната е конзервирана, нема потреба да се замрзнува бидејќи може да се чува долго време, па дури и години.
Пржена храна
Длабокото замрзнување ќе ја разреди крцкавата кора на пржената храна, правејќи ја кашеста и без вкус.