23. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАЗДРАВЈЕ

Зелена диета: слабее четири пати побрзо од другите, дозволено е и вино

Со текот на времето, салото на стомакот се акумулира помеѓу органите и лачи хормони и токсини кои можат да доведат до развој на срцеви заболувања, дијабетес, деменција и прерана смрт.

Луѓето кои следат зелена медитеранска диета согоруваат опасен вид телесни масти четири пати побрзо од луѓето кои следат која било друга диета или класична медитеранска диета. Ова го покажаа резултатите од истражувањето спроведено на Универзитетот Бен-Гурион во Израел.

Луѓето кои практикувале првенствено растителна исхрана 18 месеци имале намалување на салото на стомакот за 14 проценти, во споредба со само 4,5 проценти намалување на салото на стомакот кај контролните субјекти кои јаделе стандардна здрава исхрана.

Висцерална или абдоминална маст ги опкружува виталните органи во абдоминалната празнина и обично луѓето со овој тип на маснотии имаат голем стомак или облик на тело налик на јаболко. Овој тип на маснотии е најопасен бидејќи ослободува хемикалии и хормони во крвта кои предизвикуваат воспаление и се поврзани со хронични болести како што се срцеви заболувања или замастен црн дроб.

Она што го прави уште поопасно е тоа што се акумулира многу блиску и околу овие витални органи. Медитеранската исхрана – која е богата со здрави масти и протеини и ниска со јаглехидрати – стана исклучително популарна во последниве години откако бројни студии покажаа дека штити од рак и го продолжува животот.

Зелената медитеранска исхрана содржи и многу мешунки и грашок, цели зрна, зелен лиснат зеленчук, маслиново масло, јаткасти плодови и риба, но има поголем акцент на растителната храна. На испитаниците кои следеле ваква диета во споменатата студија им било наложено да го исклучат црвеното месо и живината и да консумираат три до четири шолји зелен чај и шејк од леќа секој ден.

Научниците веруваат дека полифенолите – растителни супстанции кои ги штитат телесните ткива од стрес – помагаат во согорувањето на мастите, што е забележано во претходните истражувања. д-р. Хила Зелича од Универзитетот Бен-Гурион верува дека намалувањето на висцералните маснотии за 14 проценти е неверојатно достигнување за такви мали и едноставни промени во исхраната и начинот на живот.

Многу експерти веруваат дека висцералните маснотии се вистинската цел на секое слабеење и подобар показател за здравјето отколку обемот на половината. Со текот на времето, салото на стомакот се таложи помеѓу органите и лачи хормони и токсини кои можат да доведат до развој на срцеви заболувања, дијабетес, деменција и прерана смрт.

Од што се состои „зелената“ медитеранска исхрана?

Експертите од Универзитетот Харвард веруваат дека таканаречената зелена диета мора да вклучува:

· многу растителна храна, како што се овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки и јаткасти плодови

· маслиново масло како главен извор на масти

· сирење и јогурт треба да се јадат секојдневно во умерени количини

· риба и живина треба да се јадат неколку пати неделно во мали до умерени количини

· свежо овошје за десерт, но само неколку пати неделно доколку се консумира со дополнителни засладувачи или мед

· вино, во мали или умерени количини со некои јадења