Популарниот британски готвач Џејмс Мартин советува да не се чуваат јајца во фрижидер бидејќи, како што вели, тоа влијае на нивниот вкус.
„Причината е тоа што јајцата го „собираат“ мирисот на друга храна во фрижидерот, што може да влијае на нивниот вкус“, објасни тој.
Лушпата од јајцето е порозна, па лесно може да ги „собере“ другите мириси, а овој готвач, како што вели, често го користи ова во својот ресторан за да ги подобри омлетите.
„Кога имам тартуфи, на пример, ги ставам во сад со ориз и одозгора ставам јајца, потоа се покриваме со проѕирна фолија и оставам преку ноќ. Кога наутро ќе ги скршам јајцата што беа покрај тартуфите и ќе направам омлет само со нив, ќе има вкус како да е направен од тартуфи“, рекол Џејмс.
Каде е најдоброто место за чување јајца?
Од друга страна, според советите на Агенцијата за стандарди за храна, јајцата најдобро се чуваат во фрижидер, но доколку, според советите на овој готвач, сакате да го избегнете тоа, важно е да ги чувате на ладно и суво место. , во поладна просторија каде температурата не се менува нагло, пишува Вечерњи.