22. ноември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАМОЗАИКЗДРАВЈЕ

ОДЛИЧЕН ИЗБОР – Најздравите луѓе во светот ги јадат само овие четири видови леб

Постојат пет таканаречени сини зони во светот, или области каде живеат најдолговечните луѓе.

Тоа се италијанска Сардинија, Окинава, Јапонија, грчкиот остров Икарија, полуостровот Никоја во Костарика и калифорнискиот град Лома Линда.

На овие места живеат многу луѓе постари од 100 години, а освен тоа, има многу помалку здравствени проблеми кои го мачат остатокот од светот – дебелина, дијабетес, рак.

На нивната долговечност влијаат различни нешта, но секако исхраната базирана на локално одгледувана храна од растително потекло, риба, јајца и млечни производи. Месото се јаде во помали порции, како и шеќерот, а еве кои видови леб најмногу се консумираат во сините зони.

Леб од кисело тесто

Состојките за леб од квасец се многу едноставни – вода, интегрално брашно и стартер. Овој вид леб најмногу се јаде на Сардинија и Икарија, а благодарение на процесот на ферментација кој е потребен за да се добие стартерот, овој вид леб има повеќе пребиотски својства.

Пребиотската и пробиотската храна имаат добар ефект врз здравјето, имунитетот и долговечноста.

Леб од цели зрна

Луѓето во сините зони често јадат леб од цели зрна – пченица, ‘рж и јачмен, а овие состојки се полни со хранливи материи како триптофан и амино киселини.

Употребата на цели зрна обезбедува повеќе влакна, протеини од растително потекло, хранливи материи, како и антиоксиданси, а сето тоа го подобрува здравјето на срцето и благотворно делува на долговечноста.

За правење на овој леб, покрај интегралните житарки, се користат квасец и вода.

Погача од цели зрна

Луѓето во сините зони оваа погача уште ја нарекуваат и пита леб, а најмногу се консумира во областа Икарија. Значи, се работи за погача од цели зрна, кои одлично се комбинираат со зеленчук и протеини од растително потекло, како хумус или леќа.

Овие погачи ги имаат истите состојки како лебот од цели зрна, а од клучно значење е да се јаде храна која содржи протеини, влакна и здрави масти, со цел да се балансира нивото на шеќер во крвта и да се внесат витамини и минерали во телото.

Леб од пченкарно брашно

Пченкарното брашно се користи во исхраната илјадници години, како една од главните состојки за тортиљи, палента и разни видови леб. Тој е одличен извор на протеини, витамин А, влакна и многу минерали, а лебот од пченкарно брашно најмногу се јаде во Лома Линда.

Жителите на овој калифорниски град најчесто прават леб од мешавина од пченка и брашно од спел, ленено семе, масло, млеко од соја и прашок за пециво. Лененото семе и брашното од спелта обезбедуваат здрави масти и влакна, што е многу важно за здравјето на цревата, мозокот и срцето.

Можеби ќе ве интересира

Ред месо, ред леб: Направете вкусен босански мелез

M T

Јадел само леб и шунка 10 години: Она што почнало да му се случува на телото ги оставило лекарите без зборови

M T

Леб од САМО две состојки – Брзо се прави, а нема да ви требаат брашно или квасец

M T

КАКО ДА ГО НАПРАВИТЕ НАЈДОБРИОТ ДОМАШЕН ЛЕБ: Станете мајстор за месење со 8 едноставни трикови

M T

СВЕЖ КАКО ОД ПЕКАРА – Ова е најдобриот начин да го зачувате лебот

M T

ЛЕБ КОЈ ТОПИ МАСТИ – Првото јадење што го исфрлате од исхраната кога започнувате диета, но грешите

M T