6. октомври 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАЗДРАВЈЕ

Кога зелката може да предизвика огромни проблеми во организмот?

Зелката е богат извор на витамин Ц и е важна за зајакнување на имунитетот, богата со витамин Ц, а е одличен извор на влакна и корисна за регулирање на варењето.

Богата е и со витамините Б1, Б2 и Б6, кои ја зголемуваат количината на енергија во организмот, а поради витаминот К е одлична храна за мозокот.

За да се зачуваат сите драгоцени состојки, важно е зелката да се свари кратко или уште подобро да се јаде сирова како салата.

И црвената и зелената зелка се подеднакво здрави, така што нема да погрешите кој тип ќе го изберете, но нутриционистите ги советуваат луѓето со одредени болести да внимаваат кога ја консумираат оваа здрава храна.

Зелката содржи пурини кои доведуваат до формирање на урична киселина во телото, што ја влошува состојбата на гихт и камења во бубрезите.

Ако треба да јадете храна без пурини, можете да јадете овошје, зеленчук, житарки и млечни производи.

Зелката го поттикнува панкреатитисот и чирот на желудник.

Можеби ќе ве интересира

“Куркумактив” 95% екстракт од куркума кој докажано ги елиминира сите видови воспаленија, отоци и болки во зглобовите и мускулите

ДЕСК

Дерматолозите се едногласни Eucerin DERMOPURE CLINICAL е ефикасно и долгорочно решение против акни!

C +

Гел од АЛОЕ ВЕРА  за имунитет, заштита од слабокрвност и подобрување на нутритивниот статус  

C +