Јајцата треба да се чуваат на температура од 4,5 ° C или малку пониска. Оставете ги во картон како што ги купувате и ставете ги во најстудениот дел од фрижидерот, а не во вратата
Јајцата се храна што секој ја сака, а покрај тоа се богати со разни хранливи материи, па затоа се сметаат и за „суперхрана“, може да се подготват на разни начини.
Јајцата се ефтин извор на протеини што обезбедуваат раст и развој на сите телесни ткива. Покрај тоа, жолчката содржи многу железо, витамини А, Д, Е и К, белката е богата со протеини.
Просечната белка од јајце содржи четири грама протеин, а жолчката содржи околу 2,7 грама.
Но, дали знаете колку долго можете да ги чувате јајцата во фрижидер без да ги расипете?
Одделот за земјоделство на САД (USDA) наведува дека можете да чувате јајца во фрижидер три до пет недели.
Министерството советува секогаш да го купувате пакувањето што јасно го означува датумот до кога треба да се продаде или датумот на истекување. Веднаш штом ќе купите јајца, однесете ги дома и чувајте ги во фрижидер.
Јајцата треба да се чуваат на температура од 4,5 ° C или малку пониска. Оставете ги во картон како што ги купувате и ставете ги во најстудениот дел од фрижидерот, а не во вратата. Ако често готвите јајца, тие можат да останат во фрижидер до седум дена.