Без разлика дали станува збор за светло или темно шеќер со поголем процент на меласа, оваа слатка храна никогаш не се расипува.
Ако е добро запечатена и складирана на место без сонце и влага, некои намирници што ги користиме секој ден нема рок на траење.
Како на пр. мед, кој е природен биокатализатор, што значи дека му помага на телото подобро да ги искористи хранливите материи или лековити супстанции од храна, лекови или препарати, но под еден услов: мора да се конзумира во рок од две години од датумот на повраќање.
Во споредба со шеќерот, медот е секогаш поздрава опција, без разлика колку долго стои.
Ако добро го затворите медот, може да трае вечно, а археолозите во Египет се уверија во тоа. Во гробовите нашле мед стар околу 3.000 години, кој се’ уште може да се јаде. Бидејќи содржи мали количини на вода, шансите за преживување на бактерии и микроорганизми се екстремно мали.
Освен мед, ако се чува правилно, на темно и суво место, скробното брашно има неограничен рок на траење.
Проверете го датумот напишан на пакувањето за кафеав ориз, но не и за бел ориз – ако се чува правилно, тој трае вечно.
Солта може да се зацврсти во најлош случај, но нејзиниот рок на траење е вечен.
Без разлика дали станува збор за светло или темно шеќер со поголем процент на меласа, оваа слатка храна никогаш не се расипува.
Чистиот екстракт од ванила кој има висок процент на алкохол нема да ги загуби својствата ако се запечати добро и се чува на суво и ладно место.