Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…

Tag : народна банка

Македонија Бизнис

Директорот на Одделот за статистика на ММФ: Во последните две години, Народната банка оствари исклучителни успеси во сферата на статистиката

M T
Народната банка се вбројува меѓу централните банки коишто и покрај пандемијата, без прекин ја унапредуваат својата статистика. Конкретна потврда за тоа е објавувањето на годишните...
Бизнис

Народна банка: ЕК со највисоки оценки за монетарната политика

M T
Во Извештајот на Европската комисија (ЕК), во којшто на годишна основа детално се оценуваат политиките и напредокот во реформите на секоја земја кандидатка или потенцијална...
Бизнис

Меморандум за соработка и јакнење на финансиската стабилност меѓу банкарскиот и осигурителниот сектор

M T
Народната банка и Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) склучија нов меморандум, кој ќе придонесе за зајакнување и продлабочување на соработката помеѓу двете институции на...
Бизнис

Народна банка посочена како лидер во регионот во поддршка на финтек-секторот

M T
Народната банка е лидер во регионот на Западен Балкан во активностите за поддршка на развојот на финтек-секторот. Северна Македонија е единствената земја од регионот чијашто...
Бизнис

Народна банка: Монетарната политика и натаму е олабавена

M T
На 13 јули 2021 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на којашто беа разгледани движењата на меѓународните...
Бизнис

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за 2022 година

M T
Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи за најдобар труд од областа на макроекономијата и банкарството за 2022 година. Наградата се...
Македонија Бизнис

Ангеловска-Бежоска: Клучните фактори засега овозможуваат натамошно спроведување на олабавена монетарна политика

M T
„Во однос на идната поставеност на монетарната политика, ќе продолжиме да ги следиме состојбите во надворешното окружување, а особено во ЕУ, како и домашните услови...
Македонија Бизнис

Склучен Меморандум за соработка меѓу Народната банка и Економскиот факултет – Скопје при УКИМ

M T
Народната банка и Економскиот факултет – Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ја засилуваат соработката со заеднички вложувања во истражувањата и во...
Бизнис

Ангеловска-Бежоска: Трансформацијата на знаењата и вештините на работната сила мора да биде во чекор со трансформацијата на целата економија

M T
Живееме во време на технолошка револуција којашто фундаментално го менува начинот на нашето живеење и работење. Се проценува дека според своите размери, обем и сложеност,...
Бизнис

Македонците сè повеќе плаќаат со картички

CENTAR MKD
Советот на Народната банка одржа редовна седница на којашто ја разгледа Годишната информација за плаќањата во 2019 година. Според платежната статистика за минатата година, плаќањата...