Centar.mk
КУЈНА

Колку време варениот грав е безбеден за јадење?

Гравот често се готви во поголеми количини, па правилното чување е клучно за да остане безбеден, вкусен и хранлив. Со соодветно складирање, може да се избегне расипување и непријатни здравствени последици.

Варениот грав може безбедно да се чува во фрижидер од 3 до 5 дена. Веднаш по готвењето, пожелно е да се олади во рок од најмногу два часа, а потоа да се префрли во затворен стаклен или пластичен сад со капак. Така се спречува впивање на мириси и контакт со други намирници.

Пред повторна употреба, секогаш проверете го гравот. Ако има непријатен мирис, променета боја или лигавa текстура – подобро е да не се консумира.

За подолго чување, гравот може да се замрзне. Во замрзнувач може да стои до 2–3 месеци, без значително да се промени вкусот или квалитетот.

Неварен грав по натопување
Доколку гравот е натопен, но не е зготвен, може да се чува во фрижидер до 24 часа. Оставање на собна температура подолго од неколку часа може да поттикне развој на бактерии, па затоа се препорачува веднаш да се стави на ладно.

Можеби ќе ве интересира

Сода бикарбона – едноставен сојузник за здрава градина и свежи плодови

ДЕСК

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК
error: Соддржината е заштитена.