25.8 C
Скопје
23. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
.МАКЕДОНИЈА

Озбек Ајваз, скулптор: Имам повеќе железо во крвта, од сите останати луѓе

Младиот уметник Озбек Ајваз, со иновативен и креативен пристап, металниот отпад го трансформира во уникатни уметнички дела. Дипломира на Универзитет Св. Кирил и Методиј – Факултет за ликовни уметности во Скопје, на одсек вајарство, под менторство на Жарко Башески и Беди Ибрахим. Во 2021 година ја добива наградата за надежен млад уметник во Истанбул, Турција. Неговото најпознато дело е „Тешкото“. Метална уметност како стил ја започнува поради немање на пари. Инспирација за неговите дела главно добива од градот, социологијата на народот и секојдневните настани во градот.

Целото интервју прочитајте го на Рацин.мк (ЛИНК)