23.8 C
Скопје
22. јули 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Крвната група го открива психолошкиот профил

Идејата дека крвната група може да открие нешто за психолошкиот профил или личноста на поединецот е популарна во некои култури, особено во Јапонија. Ова верување е познато како „теорија на крвната група“ и е широко распространето во азиските земји. Сепак, научната поддршка за оваа теорија е слаба.

Основи на теоријата за крвната група и личноста:

 1. Крвна група A:
  • Личност: Според теоријата, луѓето со крвна група A се перфекционисти, организирани, внимателни и со големо чувство за одговорност. Тие се често опишани како мирни, логични и резервоирани, но исто така можат да бидат претерано осетливи и склони на стрес.
  • Психолошки профил: Склон кон размислување и планирање, внимателни во своите постапки и посветени на деталите.
 2. Крвна група B:
  • Личност: Луѓето со крвна група B се опишани како креативни, страсни и независни. Тие се често спонтанни, отворени и полни со ентузијазам. Може да бидат видени како индивидуалисти кои сакаат да ги следат своите интереси.
  • Психолошки профил: Ориентирани кон индивидуалност, со голема способност за адаптација и иновативност.
 3. Крвна група AB:
  • Личност: Според оваа теорија, луѓето со крвна група AB имаат мешавина од карактеристиките на групите A и B. Тие се опишани како рационални, контролирани, но истовремено и чувствителни и емпатични. Тие можат да бидат двојни по природа и често имаат уникатна перспектива на светот.
  • Психолошки профил: Комбинираат логичко размислување со емоционална осетливост, прилагодливи и дипломатични.
 4. Крвна група O:
  • Личност: Луѓето со крвна група O се сметаат за отворени, социјални и полни со самодоверба. Тие често се лидери и се мотивирани од успех. Имаат силен дух и се многу активни.
  • Психолошки профил: Склони кон лидерство и амбициозност, со голема мотивација и ентузијазам.

Научна поддршка и критика:

 1. Недостаток на научни докази:
  • Теоријата за крвната група е повеќе популарна психологија отколку научно докажан факт. Иако постојат некои студии кои се обиделе да ја поврзат крвната група со карактеристиките на личноста, резултатите не се конзистентни или убедливи.
  • Научната заедница генерално смета дека оваа теорија е дел од псевдонауката. Генетиката на крвната група и сложеноста на човечката личност не покажуваат јасна и директна врска.
 2. Популарност во културата:
  • Во Јапонија и други азиски земји, теоријата за крвната група е широко прифатена и често се користи за профилирање на луѓето во секојдневниот живот, како при вработување, запознавање, па дури и маркетинг.
 3. Културни и историски корени:
  • Оваа теорија е длабоко вкоренета во азиската култура. Потекнува од 20-тите години на XX век кога јапонскиот психолог Takeji Furukawa ја предложил оваа идеја во неговата работа „Студија за темпераментот според крвната група“.