12.8 C
Скопје
16. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МАКЕДОНИЈА

Одговорно паркирање

Неправилното паркирање е причина за голем број на сообраќајни незгоди во кои страдаат децата, пешаците и велосипедистите. Затоа, РСБСП потсетува дека возачот, односно сопственикот на возилото не смее да запре или паркира возило:

• на обележан пешачки премин, како и на премин на велосипедска патека преку коловозот и на оддалеченост помала од 10 метри од тие премини,
• на крстосница и на оддалеченост помала од 10 метри од најблискиот раб на напречниот коловоз,
• на мостови, во подвозници, на надвозници како и на растојание помало од 15 метри од мостови, тунели, подвозници и надвозници,
• на место на кое возилото би го засолнувало поставениот сообраќаен знак или уредот за давање светлосни сообраќајни знаци,
• на велосипедска патека, односно лента,
• на тротоар, односно пешачка патека,
• на дел од јавен пат, односно на оддалеченост помала од 15 метри од премин на патот преку железничка пруга во исто ниво,
• на дел од коловозот, кој како стојалиште за возила на јавниот сообраќај е обележан со ознаки на коловозот,
• на оддалеченост помала од 15 метри пред и зад знакот со кој е обележано стојалиште за возилата за јавен сообраќај,
• на место каде паркираното возило би го оневозможило пристапот на друго возило, заради паркирање или излегување на веќе паркирано возило,
• пред влез во објект, двор или гаража,
• на хортикултурно уредени зелени површини, градски зеленила и паркови,
• на места предвидени за движење и паркирање на возилата на лица со посебни потреби,
• на паркинг место кое со дополнителна табла, сообраќаен знак или ознака на коловозот е обележано место за паркирање на возила за лица со посебни потреби, и др.

РСБСП упатува апел: Покажете грижа за безбедноста на децата, пешаците, велосипедистите, лицата со посебни потреби и другите учесници во сообраќајот. ПАРКИРАЈТЕ СОВЕСНО И ОДГОВОРНО!

Спонзорирано: