1.8 C
Скопје
11. декември 2023
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МАКЕДОНИЈА

Костадиновска-Стојчевска: Политиката одамна е излезена од културата и тоа може да види по случувањата во последните неколку години

„Секогаш сум велела дека политиката мора да стои настрана од културата затоа што многу одамна имавме обиди преку културата да се влијае и политички и врз свеста на народот и да се влијае врз носење на одлуки и на крај видовме дека тоа влијание не беше за некое поголемо добро, туку беше само за полнење на џепови на индивидуалци“, изјави министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска во нејзиното гостување во „Тема на денот“ на Сител Телевизија.

Таа подвлече дека политиката одамна е излезена од културата и тоа може да види по случувањата во последните неколку години.

„Културата е слободна да делува и да твори, односно културните работници се слободни да делуваат онака како што сакаат“, заклучи Костадиновска-Стојчевска.