Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНА

Совет кој вреди злато: Со овој едноставен трик ќе зготвите совршено јајце

Нема човек што не знае да вари јајца, само ставете ги во вода и ќе бидат готови за десет минути.

Иако често се случува јајцето да пукне поради преголема топлина, а кога тоа ќе се случи, протеинот протекува и вашиот оброк повеќе нема да биде здрав како на почетокот.

Можеби ќе ви изгледа чудно, но чепкалките се тие што ќе спречат белката да ви пукне дури и малку. Нема објаснување како функционира ова, но забележале дека методот секогаш функционира и дека многу професионални готвачи го користат.

Доволно е да се стават три до пет парчиња заедно во водата со јајцата, а откако ќе се изладат јајцата проверете дали се оштетени. Она што е дополнително особено важно е јајцата да не се варат на највисока температура, за јајцата да имаат простор да пловат.

За да спречите дополнително пукање на лушпата, додадете дополнителна сол и оцет во водата.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +