15.8 C
Скопје
20. септември 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
МОЗАИК

Една грешка го чинеше живот: Студент изел шпагети стари пет дена и починал

Студентот кој се обидел да заштеди малку пари подгревајќи шпагети болоњезе кои ги одвоил пет дена претходно бил пронајден мртов десет часа по тој оброк.

20-годишниот Белгиец, познат како Еј Џеј, ги оставил остатоците од вечерата на собна температура пред да ја заврши неколку дена подоцна и да излезе да спортува со пријателите. Се вратил половина час подоцна и се пожалил на главоболка и стомачни болки пред да повраќа и да развие дијареа.

Наместо да оди на лекар или да алармира, тој веднаш легнал да дремне. За жал, следниот ден бил пронајден мртов од неговите родители кои отишле да го проверат кога тој не се појавил на час.

Подоцна беше откриено дека тој починал околу 4 часот наутро, приближно 10 часа откако го изел последниот оброк. Аутопсијата покажа дека А.Ј. починал од хепатална некроза и акутен панкреатит.

Шокантниот случај беше претставен во Journal of Clinical Microbiology. Доктор на Јутјуб познат како доктор Бернард подоцна објави видео во кое зборува за смртта, пренесува Телеграф.

Д-р Бернард, кој се претстави како лиценциран лекар со седиште во САД, го претстави случајот во видео. Тој рече: „Многу луѓе јадат тестенини или која било друга форма на тестенини кои седат ден или два и се добри. Внимавајте на храната што ја оставате повеќе од неколку часа. Ако храната мириса смешно, секогаш е подобро да ја фрлите отколку да зажалите“.

Во случајот на Еј Џеј, брисевите од фецесот земени за време на обдукцијата открија присуство на Bacillus cereus, добро познат патоген кој се пренесува преку храна и произведува токсини.

Примероците од посмртните останки на студентот испратени до Националната референтна лабораторија за епидемии кои се пренесуваат преку храна (NRLFO) за анализа, исто така, открија значително присуство на B. cereus. Иако B. cereus е поврзан претежно со труење со храна, тој се повеќе се пријавува како причина за сериозни и потенцијално фатални инфекции на негастроинтестиналниот тракт, според Националната медицинска библиотека на САД.

Д-р Бернард рече дека сериозноста на болеста што ја претрпе Еј Џеј, кој почина во октомври 2008 година, не е „типична“, но сепак е важно да се практикуваат соодветни техники за складирање храна за да се избегнат какви било инциденти.

Се препорачува ладење на расиплива храна во рок од два часа од подготовката. Свежата живина, риба и мелено месо треба да се јадат или замрзнат два дена по готвењето, а говедско, телешко, јагнешко или свинско месо во рок од три до пет дена.