Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+Македонија

СДСМ: Пораз за лагите на ВМРО-ДПМНЕ, коридорот 8 дел од Трансевропската мрежа

Соопштение на СДСМ:

Коридорот 8 е ставен на мапата на главните коридори на Западен Балкан и ЕУ, во рамките на проширување на Трансевропските транспортни мрежи на Европската Унија, за одржливо и ефикасно транспортно поврзување, меѓу нашата држава, регионот и ЕУ.

Изградбата на коридорот 8, како и коридорот 10Д, со буџетски средства, освен подобро поврзување внатре и надвор, со себе носи и економски придобивки, преку раст на два отсто годишно на БДП, нови 8.000 работни места и најмалку 600 милиони евра директно во домашните компании.

За побрза и поевтина изградба потребна е измена на пет законски решенија, кои се носат со европско знаменце, со цел да се забрза градењето на инфраструктурата и на патната мрежа што влегува во кластерот Транспорт во кој е задолжително подобрувањето на инфаструктурата заради интеграција во ЕУ.
Лагите на ВМРО-ДПМНЕ кои водат хајка против најголемиот инфраструктурен проект во државата и изведувачот, реномираната американска компанија Бехтел, одново се поразени.

Можеби ќе ве интересира…

Бесими: Граѓанската обврзница е безризичен инструмент кој носи добри и безбедни приноси

2 јуни 2023, Скопје – Издавањето на граѓанската обврзница, како нов инструмент на пазарот, ќе даде можност на граѓаните да ги инвестираат своите пари и за тоа да добијат добри… Прочитај повеќе

Машините на терен – Почнаа работите на коридорот 8, постоечкиот автопат Тетово-Гостивар ќе се трансформира во автопатско решение со по три ленти во двата правци

Изградбата на стратешките инфраструктурни проекти е важна пред сè за подобрување на условите за живот на граѓаните, за обезбедување модерна и безбедна патна и железничка инфраструктура, за рамномерен регионален развој,… Прочитај повеќе

Регионалниот фонд за предизвици додели 2,72 милиони за шест македонски проекти за унапредување на стручното образование

Шест најуспешни проекти од Северна Македонија се предложени за финансирање во вториот повик на Регионалниот фонд за предизвици (РЦФ), со што се издвојуваат приближно 2,27 милиони евра за инвестиции во… Повеќе

Граѓаните бараат посилна регулација на брзите кеш кредити

Две третини од испитаниците или 65,3 отсто изјавиле дека државата треба дополнително да ги регулира условите и начините за земање на брзи кеш кредити, додека 16,7 проценти сметаат дека за… Повеќе