5.8 C
Скопје
18. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
НАУКАИЗБОР

НАСА предупредува: Ќе имаме само 30 минути да се подготвиме

Според истражувањето на НАСА, соларните бури убијци би можеле да го исфрлат интернетот и струјата со часови – а вие би имале само 30 минути да се подготвите.

Американската вселенска агенција разви нов систем со вештачка интелигенција за да предвиди кога деструктивни настани ќе ја погодат Земјата.

Иако системот е најнапредното предупредување, 30 минути можеби не се доволно време за да се подготви светот за целосна темнина.

Меѓутоа, луѓето сега можат да преземат чекори за да се подготват за екстремен соларен настан, како што е создавање комплети за преживување и печатење копии од дигитални документи.

Во март, НАСА го објави развојот на својот компјутерски модел наречен DAGGER (формално, Геомагнетна пертурбација за длабоко учење), но истражувањето сега го привлекува вниманието на јавноста.

Меѓународен тим на истражувачи во Лабораторијата за развој на границата – јавно-приватно партнерство кое ги вклучува НАСА, Геолошкиот институт на САД и Министерството за енергетика на САД – користеше вештачка интелигенција за да бара врски помеѓу сончевиот ветер и геомагнетните нарушувања, или пертурбациите, што може да предизвика хаос во нашата технологија.

Истражувачите примениле метод на вештачка интелигенција наречен „длабоко учење“, кој ги обучува компјутерите да препознаваат шеми врз основа на претходни примери.

Тимот ја искористи технологијата за да ги идентификува односите помеѓу мерењата на сончевиот ветер од мисии во хелиофизиката.

Овие мисии се вселенски сонди внимателно поставени низ вселената за да создадат огромна низа сензори, кои работат заедно за да го проучуваат Сонцето.

Тимот го тестираше DAGGER против две геомагнетни бури во август 2011 и март 2015 година.

Системот во секој случај би можел брзо и прецизно да го предвиди влијанието на невремето ширум светот.

Спонзорирано: