34.8 C
Скопје
13. јуни 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАМАКЕДОНИЈАИЗБОР

Летно сметање на времето – Стрелките одат еден час нанапред

Како и секоја година, вредно е да потсетиме деа во последниот викенд во март 2023-та година, ноќта во 2 часот меѓу 25-ти и 26-ми март почнува летното сметање на времето.

Според Законот, стрелките на часовникот треба да се поместат за еден час нанапред, односно времето во 2 часот, ќе се смета како да е 3 часот. До крајот на март денот ќе се зголеми и ќе се стемнува околу 18 часот, а со поместувањето на стрелки, ден ќе имаме се до 19 часот, а на почетокот на летото и до 20 часот.