15.8 C
Скопје
18. мај 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАБИЗНИСТОП ВЕСТИ

Македонија со слична минимална плата како во Бугарија, а пред Србија, Босна, Албанија, Косово – Кои се сумите за минималец кои се исплаќаат во регионот?

Македонија од овој месец влегува со минимална плата од 20.175 денари, што е двојно зголемување на минималецот од 2016-та година.

Но колку се атрактивни мминималните плати во регионот?

Согласно последните најсвежи податоци до кои дојдовме Хрватска е на врвот на поблиски држави со минимална плата од 30.500 денари, во Црна гора се земаат 27.700 денари.

Во Бугарија миималецот изнесува нешто над 20.500 денари и е на речиси идентично рамниште со македонската минимална плата.

Босанците добиваат минималец од 17.000 денари. Во Албанија истиот изнесува 15.000 денари, додека Косово е на дното со минималец од нешто повеќе од 10.000 денари.