Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМакедонија

БОГ ГО НАГРАДИ СО ПОСЕБЕН ПОДАРОК! Верниците денеска го слават Свети Макариј: Нему му се припишува голема моќ – молете се за здравје со овие зборови

Македонската православна црква денеска го одбележува споменот на свети Макариј Египетски, светец од Египет за кој се верува дека имал моќ да ги воскреснува мртвите од гробот.

Макариј Египетски бил византиски монах, подвижник и писател, кој како еден од „отците на пустината“ влијаел на ширењето на монашкиот идеал во Египет, како и на неговиот понатамошен развој во христијанството.

Тој бил помлад современик на Антониј Велики, а неговиот татко бил свештеник. Тој се ожени на 19 години, но неговата сопруга почина набрзо по бракот. Откако ѝ ветил верност до крајот на својот живот, и бидејќи не сакал да биде во искушение, решил да замине во пустината, каде што живеел 60 години.

Преданието вели дека поради неговиот подвижнички живот, истрајноста и истрајноста што ја покажал, Бог го наградил со дарот да може да ги воскреснува мртвите.

Молитва
Како пустински жител и во тело на Ангел и чудотворец, ти се покажа како нашиот богоносен отец Макарије. Преку пост, бдение и молитви примивте небесни дарови, исцелувајќи ги болестите на оние кои со вера доаѓаат кај вас. Слава на Оној што ти даде сила, Кој те прослави и Кој преку тебе им дава исцеление на сите.

Кога го прашале зошто е толку сув и кога јаде и кога не, тој одговорил: „Од страв Божји“.

Тој беше толку успешен во чистењето на својот ум од зли мисли и своето срце од лошите желби што Бог го обдари со дарот на чудотворство. Неговата понизност ги воодушевувала и луѓето и демоните. По враќањето во цивилизацијата на 80-годишна возраст, Макариј, според легендата, одел од место до место и помогнал во воскреснувањето на христијаните кои биле убиени само затоа што ја исповедале својата вера.

Свети Макариј поживеа деведесет и седум години.

Пред неговата смрт, свети Антониј и свети Пахомиј му се јавиле од оној свет и му рекле дека ќе умре за девет дена, што и се случило.

Непосредно пред неговата смрт, му се јави еден херувим кој во видение му го откри блажениот свет небесен, го пофали неговото дело и доблест и му кажа дека е испратен да ја однесе неговата душа во Царството Небесно.

Починал во 390 година.