Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+CentarМакедонијаВо тренд...

Маричиќ: 2022 е најуспешна година во евроинтеграциите по кандидатскиот статус

„Изминатата 2022 година е најуспешна година на европските интеграции по добивањето на кандидатскиот статус во 2005 година. Клучна пресвртница во нашите односи со ЕУ“ изјави вицепремиерот за европски прашња, Бојан Маричиќ на годишната конференција „Година на нови можности“.

Тој додаде дека потребен е вистински политички консензус во земјава за европските интеграции, не само декларативен и тоа да се покаже преку комплетирање на уставните измени и продолжување на процесот.

„Од 15 септември до денес имаме завршено три рунди на објаснувачки скрининг и веќе сме во втората рунда на билатерален скрининг. Најважниот кластер ‘Темелни вредности’ е завршен, а сега го разгледуваме ‘Внатрешен пазар’. Оваа година клучните скрининг извештаи на кои ќе се осврне ЕУ се овие два кластера“ рече Маричиќ.