26.8 C
Скопје
13. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
БИЗНИС

Бакшишот во Хрватска ќе се наплаќа и со картичка

Хрватската стопанска комора (ХГК) подготвува предлог-закон според кој во системот за фискализација на угостителите би биле вклучени и бакшишите.

Се разговара за датумот на неговото стапување во сила, соопшти Здружението на угостителството – ХГК.

Концептот на бакшиш во моментот не постои во хрватското законодавство, па бакшишот собран по електронски пат се третира исто како и основниот приход.

Со воведувањето на бакшишот во даночниот систем, тој станува приход што не се даночи до одреден износ на годишно ниво. Сите приходи од бакшиш над договорениот лимит за ослободен данок ќе се даночат како друг приход за да се избегне ризикот од злоупотреба на ослободен од данок.

Даночењето на другите приходи секако е поповолна опција за секого од сегашната состојба, оценуваат од Здружението на угостителските бизниси додавајќи дека сè уште е потребно да се дефинира годишната граница за ослободување од данок.

Оваа мерка се очекува да ги зголеми приходите на работниците во угостителството и да привлече нова работна сила во овој сектор.

Спонзорирано: