Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМакедонија

Американците повторно направија список: Кој има најмногу тенкови и каде е тука Македонија?

Според листата на американскиот сајт „Global Firepower“ за 2023 година, Русија е на врвот на најмоќните сили по број на тенкови.

Второто место го зазеде Северна Кореја, потоа Соединетите Американски Држави, а на четврто место е Кина. Македонија е на 108 место.

Петтото место на листата на американската веб-страница е окупирано од Египет, шесто од Индија, по што следат Иран, Пакистан, Сирија и Јужна Кореја.

На листата од 146 земји, според истражувањето на една американска веб-страница, Србија се наоѓа на 55. место, што ја става во многу подобра позиција од другите европски земји, но и од земјите од регионот.

На пример, Финска го зазеде 56-то место, Велика Британија е под него, додека балканските земји како Босна и Херцеговина и Хрватска го заземаат 76-то и 85-то место.

Единствена земја од регионот која е пред Србија е Бугарија, а на листата „Global Firepower“ е на 39. место.

Неодамна споменатиот сајт направи и ранг листа на најмоќните воени сили во светот за 2023 година, а Србија се најде на 58 место, за три позиции подобро од 2022 година.

Зад Србија по воена сила се Бугарија (59), Хрватска (68), Словенија (86), Албанија (91), Северна Македонија (108), Црна Гора (128) и Босна и Херцеговина (133). Црна Гора се наоѓа на 137 место на листата со нула тенкови, веднаш под Белгија која има нула тенкови и веднаш над Литванија која исто така има нула тенкови.