Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМакедонија

ЗА МНОГУ ГОДИНИ СВЕТИ ВАСИЛИЈ: Обичаи за денешниот празник и како девојките се обидувале да дознаат со кого ќе се венчаат

МПЦ и нејзините верници го слават Свети Василиј Велики.

Четиринаесетти јануари (први јануари според стариот календар) е празник на Свети Василиј.

Денешниот празник е познат и како стара Нова Година, а е придружен со посебни обичаи.

Поголемиот дел од обичаите и обредите што се правеле за Божиќ имаат завршница токму ноќта кон Свети Василиј. Така, вчера на овој ден беше обичај да се палат огнови во маалата.

Исто така, се верува дека стара Нова година треба да се слави буден, а девојките ја користеле оваа ноќ за гатање за да видат со кого ќе се омажат. Секој регион има свој метод, а еден интересен потекнува од Босна – пред зори, девојките се качувале на таванот, а потоа ја фрлале облеката надвор. Ако чевелот е насочен настрана од куќата, тоа значи дека тој ќе се ожени таа година и во правецот во кој е свртен чевелот.

Некаде има места каде се ставаат крофни и крофни, исто како божиќниот лук – кој ќе го најде ќе има среќа во следните 12 месеци.

Утрото на денешниот празник во некои села било обичај домаќинката да зема снег и трчајќи во собата да го фрла по децата викајќи: „Трчајте топло, бркајте го студеното!“ Се верува дека тоа штити децата од температура или треска.

Во некои региони за празникот внимателно се гледа во небото и се набљудува времето. Ако на 14 јануари паѓа снег или е облачно, имаме година на раѓање. Сувото време, се верува, носи и сушна година пред нас.