Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаик

Една нова студија го откри следново: Дебелите луѓе губат повеќе килограми ако имаат паричен поттик

Според една нова студија, давањето паричен поттик на луѓето да ги постигнат целите за слабеење ги удвојува резултатите и слабеењето.

Истражувачите следеле губење на тежината на 668 морбидно дебели возрасни во Њујорк и Лос Анџелес во период од шест месеци.

Целта беше учесниците да ослабат 10 килограми.

Студијата, објавена во Јама Интернал Медицин, покажа дека две третини од учесниците ја постигнале својата цел кога им биле понудени пари како награда, додека оние без паричен поттик изгубиле половина.

Учесниците во истражувањето биле на возраст меѓу 18 и 70 години. Мнозинството – 80 проценти од нив – беа жени.

Студијата беше спроведена од ноември 2017 до мај 2021 година.

Истражувачите ги поделија учесниците во три групи, им дадоа задача да изгубат 5 проценти од нивната телесна тежина и по случаен избор им доделија стимулации.

Тие вклучуваа: стимулации насочени кон целта, стимулации засновани на исходи и група без поттик.

Сите учесници беа вклучени во програма за да им помогне да изгубат тежина.

Учесниците добиваа 9000 денари за регистрирање и присуство на најмалку половина од неделните сесии од програмата за управување со тежината за еден месец, а добиваа 3000 денари месечно ако продолжат да присуствуваат најмалку половина од неделните сесии од програмата.

Просечната сума заработена во групата насочена кон целта беше 24.000 денари KM со просечно губење на тежината од 4,4 килограми.

Во групата ориентирана кон исходот, тие заработија во просек по 15.000 денари и изгубија во просек 4,8 килограми.

Оние во групата без финансиски стимулации изгубиле 2,2 килограми во периодот на истражување.