2. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
ТЕМАКУЈНА

Сите ја прават оваа грешка: лукот е суштински додаток на многу јадења, но мораме да внимаваме на ова

Лукот е една од омилените намирници на луѓето од овие простори, поради што многумина го додаваат во различни јадења. Но, главното правило кое секогаш треба да го имате на ум е дека лукот се додава кон крајот на подготовката на јадењето.

Пржењето лук на самиот почеток на подготовката се претпочита кога се подготвуваат мал број јадења, како што е спанаќот. Но, и тогаш не смеете да ставате лук во врело масло бидејќи брзо ќе изгори. Така станува горчливо и тешко сварливо.

Температурата долго се одржува на високо ниво во тавче со подебело дно, па кога додавате лук во садот, тавата тргнете ја од шпоретот штом кромидот порумени.

Лукот е моќна храна која може да помогне при слабеење, а има и лековити својства.

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +