10.8 C
Скопје
28. февруари 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
+МАКЕДОНИЈАТОП ВЕСТИ

Ковачевски: 233 улилишта и 235 фирми од прехранбениот сектор се пријавиле за субвенционирано снабудавање со струја

„До вчера беше рокот за пријавување за сите оние кои сакаат да почнат да ја користат повластената цена на електрична енергија од ЕСМ од 1 декември. Субјектите кои не успеале да поднесат комплетни документи, во следниот период ќе можат да го сторат тоа и ќе бидат ставени на субвенционирано снабдување од 1 јануари“ изјави премиерот Димитар Ковачевски на прес-конференција.

Тој додаде дека Владата останува посветена на поддршката на граѓаните и комапниите и повтори дека никој нема да биде оставен сам.

„Од 474 јавни основни и средни училишта во државата, за субвенционирано снабдување се пријавиле 233, од сите градови. Од 70 јавни претпријатија од областа на водостопанство, собирање и одведување на урбани отпадни води и прочистување на отпадни води кои работат со пумпни или пречистителни станици се пријавиле 50 субјекти. Од категоријата на физички и правни лица регистрирани во прехранбениот сектор, се пријавиле 235 субјекти“ рече Ковачевски.