Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarМозаик

Водачот на небесните војски денеска СЛЕГУВА МЕЃУ НАРОДОТ, затоа НИКАКО не го правете ОВА!

Верниците на Македонската Православна црква во понеделник на 21 ноември го слават големиот празник Свети Архангел Михаил.

Според црквата, Архангел Михаил е водач на небесните војски кој секогаш се јавувал на местата на кои се појавувала Богородица, така што претставува небесна сила и заштита на земјата.

Црковните преданија кажуваат дека ангелот Михаил првпат прв стапил во борба со злите духови и тоа во име на црковните толкувања означува оној кој е како Бог.

Постојат повеќе народни верувања за овој ангел: тие велат дека овој голем Светец ги посетува болните и ако застане кај нивните нозе – не е добро, а ако е кај главата – болниот ќе оздрави.

Преданијата велат дека Светецот Архангел талка по светот облечен во просјак да ги искара неверниците и да им помогне на оние кои се во неволја, па затоа на неговиот ден никако не треба да ги избркате сиромашните и просјаците од куќниот праг, бидејќи можеби баш еден од тие просјаци е Архангел Михаил.

Според едно од верувањата се кажува дека според временските услови на овој ден може да се одреди каква ќе биде годината. Се вели: какво ќе биде времето на Аранѓеловден, такво ќе биде во текот на целата зима и пролет наредната година.