Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
CentarТехнологија

Еден милион корисници на Фејсбук предупредени за апликации за крадење лозинка

Предупредувањето се однесува на апликации, кои се маскирани како „забавни и корисни“, а всушност ги крадат лозинките на корисниците.

Мета издаде предупредување до милион корисници на Фејсбук дека информациите за нивната сметка можеби биле компромитирани од надворешни апликации на продавниците на Google и Apple.

Во новиот извештај, безбедносните истражувачи во Мета идентификуваа повеќе од 400 малициозни апликации дизајнирани да украдат ингеренции од сметките на корисниците на Фејсбук.

Апликациите наводно се маскирани како „забавни и корисни“ услуги, како што се уредници на фотографии, апликации за камера, VPN услуги, хороскопи и фитнес тракери.

Апликациите често бараат од корисниците да се пријават со нивната сметка на Facebook пред да пристапат до ветените функции. Сепак, ова е само алатка за кражба на информациите на корисниците на Facebook.

Исто така, се истакнува дека голем број од овие апликации едвај биле функционални пред да се најави корисникот, а многумина не нуделе функции дури и по пријавувањето.

Мета ги извести и Apple и Google за ситуацијата, па сега останува на нивните продавници за апликации да обезбедат отстранување на малициозниот софтвер.