21.8 C
Скопје
1. октомври 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Здравје

НОРМАЛНО НИВО НА ШЕЌЕРОТ ВО КРВТА: Вредностите се менуваат со возраста, а во овој случај КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ СО ЛЕКАР

Не грижете се ако нивото на шеќер во крвта е над „нормалното“, можеби тоа е просекот за вашата возраст. Нивото на шеќер во крвта на лице со 30 години и лице со 60 години не треба да биде исто. Вредностите од 3,3-5,5 mmol/L се сметаат за „нормални“ доколку припаѓате на возрасната група од 14-60 години. Кај децата, индикаторите се нешто пониски, а кај постарите – повисоки.

За различни возрасти, нормалното ниво на шеќер во крвта е како што следува

за новороденчиња – 2,8-4,4;

кај деца под 14 години – 3,3-5,6;

за лица 14-60 години – 3,3-5,5;

кај постари лица (60-90 години) – 4,6-6,4;

кај многу постари луѓе (постари од 90 години) – 4,2-6,7 mmol / l.

Без оглед на тоа дали имаат хронично заболување, па дури и ако вадат крв на празен стомак, гликозата во крвта треба да биде во нормални граници, можеби малку покачена ако лицето внесувало шеќер, велат лекарите. Еден од показателите за преддијабетична состојба тромесечниот шеќер, кој се одредува и со анализа на крвта.

Доколку неговите вредности не се во нормални граници, треба да се консултирате со ендокринолог и да ги направите потребните анализи.

Можеби ќе ве интересира

Еве што се случува со телото ако престанеме да јадеме шеќер 7 дена

M T

Со овие 5 начини можете природно да го регулирате шеќерот во крвта

M T

Внимавајте како го јадете: Компирот е многу поопасен за здравјето од шеќерот

M T

Еве зошто е поздраво кафето без млеко и шеќер

M T

Сакате да го регулирате ШЕЌЕРОТ ВО КРВТА? – ЗАДОЛЖИТЕЛНО додадете ги овие намирници во вашето мени

M T

Променете ја исхраната: Без лекови за лесно намалување на шеќерот во крвта

M T