Ако имате пластични шишиња, не ги фрлајте. Со едноставен трик ќе ги направите далеку покорисни.
Самите знаете колку главоболка предизвикува затнато лавабо, а празнењето на мрежата може да биде доста досадно, најмногу поради неговата големина. Затоа, без разлика дали готвите, па имате повеќе отпад, или миете садови кои се многу валкани, постои начин да го олесните.
Исечете го шишето на половина и издупчете го со нож на дното, а во аголот на мијалникот само залепете една од тие куки и закачете го шишето на неа. Сега можете лесно да ги отстраните остатоците од зеленчук или од садовите, да ги истурите внатре, а потоа едноставно да ги протресете во корпата за ѓубре. Со самото тоа, сте ја олесниле работата, а во корпата нема да ставате натопен зеленчук и затоа, тоа значи – помалку протекување, но и непријатни мириси.
Можете да го користите горниот дел од шишето на два начина. Првиот е за миење садови со жица. За да не се повредите, треба да го повлечете јажето низ средината на жицата, а потоа сето тоа да го повлечете низ отворот на горниот дел од шишето, затегнете го и зашрафете го капакот. Затоа, миењето ќе биде многу полесно, пред се затоа што имате „рачка“, а помала е веројатноста да се исечете на жицата, што, како што знаете, може да биде многу незгодно.
Третиот начин е исто така одличен, особено кога се работи за кеси за замрзнување. Веројатно зеленчукот и овошјето што ги оставате во замрзнувач ги чувате во кеси кои сте ги врзале во јазол. Доколку се излажете и врзете поцврсто, речиси сигурно е дека ќе треба да ја искинете кесата, што не е практично, особено ако ви треба само дел од содржината. Наместо тоа, поминете го горниот дел од кесата низ горниот дел од шишето, а потоа зашрафете го капакот. Овошјето и зеленчукот ќе бидат зачувани, а полесно ќе дозирате онолку колку што ви треба. После тоа, едноставно заменете го капакот, зашрафете го и оставете го во замрзнувач. Практично, нели?