5. август 2025
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНАНАПРАВИ САМ

МИРИЗЛИВИ И МЕКИ – Рецепт за домашни солени кифлички

Кифлички со сирење, со крем сирење, рендано сирење, кашкавал што и да одлучите секогаш ќе ви бидат омилени, а ние имаме нов супер вкусен рецепт кој мора да го пробате.

тие се толку меки што не мора да ги наполните, може да се јадат празни!

Состојки:

600-650 гр брашно (меко)

20 гр квасец

1 лажичка шеќер

200 мл топла вода

75 мл масло

1 јајце

2 лажици кисела павлака

За премачкување:

1 јајце

1 лажица кисела павлака

250 гр крем сирење

сусам

Подготовка: Измешајте го квасецот со 100 мл топла вода, лажичка шеќер и лажичка брашно. Оставете го на топло околу десет минути за да нарасне. Во активираниот квасец додадете половина од просеаното брашно, солта, јајцето, маслото, павлаката и остатокот од водата.

Со раце замесете мазно тесто, постепено додавајќи го остатокот од брашното. Покријте го тестото и оставете го да отстои 30 минути.

Поделете го на 4 топчиња и оставете ги да одморат десетина минути. Разредете ги тестенините на правоаголници. Едно парче тесто исечете го на ленти дебели околу 1 сантиметар. По работ, кој не е исечен, намачкајте го крем сирењето и виткајте го во стапче.

Обложете го плехот со хартија за печење (или премачкајте со масло) и ставете ги стапчињата над неа. Тестото се премачкува со изматено јајце со павлака и се посипува со сусам. Се пече во загреана рерна на 200 степени додека не порумени (околу 25-30 минути).

Можеби ќе ве интересира

Дали сте шокирани од цената на црвеното месо? Овие три намирници се добри замени за протеини

ДЕСК

Колку време навистина може да ги чуваме јајцата во фрижидер?

ДЕСК

Од кујната на Давор: Како да подготвите посен колач со новиот оризов напиток од Виталиа?

C +