17.8 C
Скопје
26. април 2024
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
КУЈНАНАПРАВИ САМ

Толку вкусна и сочна: За ОВАА чоколадна торта не ви треба ни миксер ни рерна

Фантастичен рецепт за сочна чоколадна торта. Подготовката е многу едноставна, секој може да ја направи.

Оваа торта е толку сочна што сите ќе ја обожаваат.

Состојки

Бисквит:

120 гр повеќенаменско брашно

25 g какао во прав

1/2 лажичка прашок за пециво

1/4 лажичка сода бикарбона

1/2 лажичка ванилин шеќер

125 гр шеќер

220 мл млеко (по избор, може да биде растително)

50 мл масло (маргарин, путер)

1/2 лажичка сок од лимон

Ганаш прелив:

150 гр темно чоколадо

60 гр млеко

1/2 лажичка путер (масло)

Подготовка на бисквит:

На садот се става цедалка и во неа се става брашно, какао, прашок за пециво, сода бикарбона, ванилин шеќер и се се просејува.

Додадете шеќер и промешајте.

Сега додадете млеко, масло, сок од лимон и сè добро измешајте со жица за матење.

Калапот намачкајте го со масло (околу 16 см) и обложете го со хартија за печење, која исто така е подмачкана.

Префрлете ја смесата во калап, покријте ја со алуминиумска фолија и оставете ја да се вари (во поголема пареа) покриена со пареа еден час.

Кога малку ќе се излади, истресете ја од калапот.

Подготовка во Ганаш:

Растопете го на пареа темното чоколадо во млеко, малку подоцна додадете путер (маргарин или масло). Ова можеме да го направиме и во микробранова печка.

Составување торта

Истурете го топлиот ганаш врз отстранетиот бисквит и ставете го на решетка со сад/тава одоздола за да се собере вишокот прелив.

Парчињата секогаш ги сечеме со загреан нож за да има мазни и убави рабови.

Пријатно!

Можеби ќе ве интересира

БЕЗ КАПКА МАСЛО: Направете здрав помфрит од рерна

M T

Малкумина знаат дека рерната може да се пече вака, ПЕЧЕЊЕТО НИКОГАШ НЕ Е ПОВКУСНО!

M T

Погледнете го трикот што ја чисти рерната подобро од сода бикарбона и оцет

M T