Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Бизнис

Русија вечерва ќе го прекине снабдувањето со електрична енергија за Финска

Извозот на струја од Русија во Финска ќе биде прекинат вечерва од 1 часот по руско време. Финскиот оператор Фингрид соопшти дека руската компанија Интер РАО го прекинува снабдувањето поради „проблеми со примање плаќања за електрична енергија што се продава на пазарот“.

Овој потег стапува на сила еден ден откако Финска ја сигнализираше својата намера да се приклучи на НАТО.

Финска купува само 10 отсто од електричната енергија од Русија, а според Фингрид, дефицитот ќе го надополни со набавка на повеќе енергија од Шведска и зголемување на производството во Финска.

Финска очекува да стане независна во однос на електричната енергија до 2023 година, додаде компанијата.