Многу луѓе купуваат семејни пакувања сладолед затоа што се поевтини, но и затоа што со децении е обичај да се замрзнува храната во нив.
Но, Сабине Хулсман од В. Verbraucherzentrale Баерн советува кутиите за сладолед да не се користат за храна. Истото важи и за кутиите со јогурт или маргарин.
Зошто не треба повторно да ги користите кутиите за сладолед?
Иако може да изгледа практично и одржливо, храната и залихите немаат место во кутиите каде што храната е замрзната.
Кутиите за сладолед се пакувања за еднократна употреба, што значи дека се наменети само за посебна храна и за еднократна употреба, објаснува Хулсман и додава: „Затоа тие не се погодни за понатамошна употреба, како замрзнување или загревање во микробранова печка“, вели специјалист, консултант за храна и исхрана Истото важи и за кутиите со јогурт и маргарин.
„Од пластична амбалажа хемикалиите можат да преминат од пакување до храна“, вели Сабине Хулсман.
Производителите треба да се погрижат да се почитуваат законските одредби за транзиција на хемикалиите. Сепак, ова се однесува само на експлицитна цел.
Ако, на пример, лименката е наменета за продажба на овошни шербети без маснотии, може да изгледа дека законските ограничувања за пренос на хемикалии не се почитуваат во масна или топла храна.
Треба да се избегнува и замрзнување или одмрзнување во микробранова печка, пишува Слободна Далмација.
Дополнително, пакувањето за еднократна употреба не се произведува за трајна употреба и повторна употреба.
„Дури и ако храната како колачи или овошје е замрзната, препорачуваме да се избегнува понатамошна употреба како мерка на претпазливост, дури и ако веројатноста за хемиска транзиција е значително помала отколку со топли, мрсни супи“, рече Хулсман.
Во принцип, зависи од тоа дали ја чувате храната во фрижидер, замрзнувач или оставата.
Покрај тоа, треба да ги користите само оние резервоари кои се погодни за греење. Законодавството предвидува дозите да бидат соодветно означени.