16.8 C
Скопје
13. август 2022
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Бизнис

Објавен јавен оглас за финансиска поддршка за електрична енергија за лицата со ниски примања

Финансиска поддршка од 600 до 800 денари месечно за електрична енергија ќе добиваат околу 7.500 семејства со ниски примања

Објавен е јавниот оглас за доделување финансиска поддршка на лица со ниски примања во 2022 година, за која се обезбедени 60 милиони денари.

Месечната сметка за потрошена електрична енергија се намалува за 600 до 800 денари со оваа поддршка.

На овој јавен повик може се да се пријават сите оние чии редовни месечни примања во домаќинството не го надминуваат нето-приходот од 30.000 денари, и тоа: за самец до 15.194 денари, за домаќинство со два члена до 18.000 денари, за домаќинство со три члена до 21.000 денари, за домаќинство со четири члена до 25.000 денари и за домаќинство со пет или повеќе членови до 30.000 денари.

Оваа финансиска поддршка се доделува на месечно ниво, во времетраење од 12 месеци.

Проценките говорат дека со оваа мерка ќе се опфатат над 7.500 домаќинства, а повикот за пријавување ќе биде отворен 30 дена.

Од СДСМ истакнаа дека Владата постојано презема мерки за надминување на предизвиците од енергетската криза, за заштита на стандардот на домаќинствата и поддршка на стопанството. Течат подготовките на нови антикризни мерки кои ќе дадат силен поттик и поддршка на компаниите и граѓаните, велат од СДСМ.