Има видови на грав кои предизвикуваат повеќе надуеност, но со начинот на кој ја подготвувате храната може да се влијаете на ова непријатно чувство.
Мешунките се една од најважните состојки во медитеранската исхрана, позната со години како најздрав начин на исхрана.
Сепак, многумина не сакаат често да ги вклучат во своето мени поради надуеност и гасови кои не ставаат во непријатна ситуација. Сепак, постои начин да се усогласат предностите и недостатоците од консумирањето на овие хранливи материи. Најпрво, обидете се да ги изберете оние кои ги предизвикуваат помалку од споменатите проблеми.
Повеќето гасови ги предизвикува пребранакот, како поради густината, така и поради поголемата количина на кромид, што доведува и до надуеност. Веднаш зад него е класичниот бел грав што домаќинките обично го готват.
Ако барате мешунки кои не предизвикуваат надуеност, пробајте зрна азуки, ситни зрна со потекло од Кина.
Тие се богат извор на протеини, но и антиоксиданси, па затоа се препорачува поради нивното благотворно дејство на организмот. Сојата и леќата исто така предизвикуваат помала надуеност.
Добрата вест е што телото полека може да се навикне на мешунките, па затоа треба да започнете со помали порции кои постепено ги зголемувате.
Како да спречите надуеност?
Скапоцениот совет на нашите баби е да ги потопите во ладна вода преку ноќ. Ќе се готват побрзо следниот ден и ќе предизвикаат помалку гасови.
Уште еден совет што малкумина го знаат – гравот треба добро да се џвака за време на оброците. Многумина, по навика, само голтаат додека јадат чорбеста храна, но тоа и ќе предизвика „бунт“ во цревата.