Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Бизнис

Кам со соопштение до купувачите – од утре носете повеќенаменски торби

Од утре во сила стапуваат законските измени со кои пластичните ќеси ќе чинат 15 денари за парче. Познатиот трговски ланец на маркети, КАМ побара од купувачите да користат повеќенаменски торби за пазарење или хартиени ќеси.

-Согласно новиот Закон за управување со пакување и отпад од пакување сл. Весник 215/2021 започнувајќи од 01.12.2021 задолжителната такса за користење на биоразградливи ќеси за еднократна употреба изнесува 15 денари. Соодветната сума од продажбата на овој поризвод согласно Законот, ќе се уплаќа на Фондот за заштита на животната средина. Ве молиме користете повеќенаменски торби за пазарење или хартиени ќеси со цел заеднички да придонесеме до почиста животна средина, се вели во објавата.