6.8 C
Скопје
9. декември 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Наука

Научниците тврдат: Умниците растат порано кај приматите кои имаат поголема вилица

Мистеријата за излегувањето на умници, кои обично почнуваат да растат на крајот од тинејџерските години, ги мачи научниците веќе некое време. Но, експертите од Универзитетот во Аризона во САД веруваат дека разбрале за што станува збор.

Антропологот Халска Гловачка и нејзиниот колега палеоантрополог Гери Шварц анализираа примери на различни черепи за да го споредат нивниот еволутивен развој. Ги вклучија коските и забите на 21 вид примати во 3D модели и открија дека времето на ерупција на нашите катници има голема врска со деликатната рамнотежа на биомеханиката во нашите черепи. Кај другите примати, забите на мудроста избиваат порано

Имено, возрасните форми на заби што ги користиме за џвакање храна обично излегуваат од непцата во три фази – на возраст од околу шест, 12 и 18 години. Други примати добиваат возрасни катници порано.

Шимпанзата катници избиваат во третата, шестата и 12 -тата година. Theолтиот бабун има возрасни катници на седумгодишна возраст, и резус макаки на шестгодишна возраст, пишува Сајанс алерт.

Еден важен фактор што го ограничува времето на појава на забите е просторот. Ако вилицата не е доволно голема за целосен сет на заби, нема смисла да растат. Луѓето немаат толку простор во устата како некои други примати, но тоа сепак не објаснува зошто забите на мудроста се појавуваат толку доцна во нашите животи или зошто нивното избивање често ни создава одредени проблеми. Проблем со безбедноста на вилицата?

Експертите веруваат дека ова е всушност безбедносно прашање.

„Излезе дека нашите вилици растат многу бавно, веројатно поради нашата целокупна еволуција, и, во комбинација со нашите помали лица, ова резултира со одложувања кога станува збор за механички безбеден простор“, рече Шварц.

Задните катници кај приматите се наоѓаат директно пред двата темпоромандибуларни зглобови, кои, за разлика од другите зглобови во нашето тело, мора да функционираат во совршена синхронизација. Тие, исто така, мора да извршат одреден степен на сила на една или повеќе точки во вилицата, со цел приматите да можат да гризат или џвакаат.

Ако забот е на лошо место во процесот, добиената сила може да има лош ефект врз вилицата, која едноставно не е доволно голема за да се справи со тој притисок.

Затоа, видовите со подолги вилици се со поголема веројатност да развијат соодветна структура за раст на целиот сет на заби порано.

Луѓето немаат толку среќа и мораат да чекаат да се развијат нашите черепи до тој степен што силите што дејствуваат на секој сет на возрасни катници нема да ја оштетат нашата растечка вилица.

„Оваа студија дава нов увид преку кој може да се видат долго познатите врски помеѓу развојот на забите, растот на черепот и профилот на созревање“, рече Гловачка.