Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Македонија

Полицијата првпат на локалните избори ќе го озбезбедува транспортот на доверливиот избирачки материјал

Полициски службеници првпат на претстојните локални избори ќе го озбедуваат доверливиот материјал, вклучувајќи ги и апаратите за вчитување на отпечатоците од прсти на гласачите. Ова е дел од Правилникот за начинот на постапување на полицијата на изборите што го усвои Државната изборна комисија (ДИК), а е изготвен во соработка со МВР.

Членот на ДИК, Борис Кондарко појасни дека полицијата до Избирачките одбори ќе го обезбедува транспортот на гласачките ливчиња и избирачкиот список, а за првпат со измените на законот, и техничката опрема за гласање за идентификација преку отпечаток од прст.

На денешната седница на Државната изборна комисија (ДИК) усвоено е и упатство за гласање на болните и изнемоштените лица кои ќе гласаат како и досега со примена на УВ ламба и спреј и за кои нема да се користат терминалите за вчитување на отпечатоци од прсти. Барањето и медицинските документи тие треба да ги достават до подрачните единици и канцеларии на ДИК или преку полномошник и по електронски пат.

Можеби ќе ве интересира

Јавни обвинители ќе следат дали има нерегуларности на локалните избори, формирана е привремена комисија

M T

Русија бара Приштина веднаш да ја повлече полицијата од северот на Косово

M T

Богданка Кузеска: Коалицијата предводена од СДСМ расте, следува нова победа за да продолжи развојот на општините

M T