Лубеницата е омилено уживање, особено во лето, кога температурите се високи и барате малку ладење. Меѓутоа, ако имате навика често да купувате, треба да имате предвид дека семето што многумина го отстрануваат и го фрлаат е исто така многу здраво.
Со цел да се користат сите лековити својства, семето треба да се готви, меле или пече.
Диетални влакна
Семињата од лубеница содржат диетални влакна неопходни за нормално функционирање на дигестивниот тракт, помагаат во случај на цревни паразити, како и во третманот на пациенти со жолтица, болест на вода и воспаленија во организмот.
Семето од лубеница содржи супстанција цитрулин, која делува како антиоксиданс, го забрзува проширувањето на крвните садови и има корисен ефект во случај на атеросклероза, хипертензија, ангина пекторис и еректилна дисфункција кај мажите.
Тие исто така го зајакнуваат срцето, но и сите мускули во телото. Употребата на овие семиња, било во форма на чај или грицки, се препорачува за зајакнување на меморијата и концентрацијата, но и за сјај, затегнатост и убавина на кожата, и тие се одлична алатка како и самата лубеница за зајакнување на либидото и потенција кај мажите.
Чистење на бубрезите
Чајот од семе од лубеница е еден од најдобрите лекови за чистење на бубрезите и мочниот меур. Ги отстранува камењата и песокот од бубрезите, го чисти мочниот меур и уринарниот тракт, а исто така се препорачува за дијабетичари како ефикасно средство за лекување на дијабетес тип 2.