36.8 C
Скопје
23. јуни 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Мозаик

Поради лажно боледување треба да плати 8.000 евра

Бидејќи симулирал боледување и наместо тоа одел во кафулиња, жител на Велс, близу Линц во Австрија, треба да му плати на работодавачот околу 8.000 евра.

Имено, работодавачот, бидејќи му било сомнително дека неговиот вработен често бил на боледување, ангажирал детективи да го следат.

Веќе на првиот ден од надзорот, детективите го виделе 20-годишникот наместо да лежи болен дома, оди во кафуле со пријател и се враќа дома само во раните утрински часови.

За да бидат сигурни, детективите го следеле уште два дена и откриле дека тој излегувал и во тие денови.

Поради ова откритие, младиот човек бил отпуштен, а покрај тоа, неговиот работодавач го тужел за надомест на трошоците за ангажирање на детектив во износ од 7.983,30 евра.

Случајот стигна до Високиот суд, кој дојде до заклучок дека работодавачот има право да бара надомест на трошоците.

Како образложение, правните експерти наведоа дека работодавачот има право на надомест на штета, бидејќи работникот дал причина за сомнеж поради бројни отсуства од работа.