28.8 C
Скопје
23. јули 2021
Centar.mk – Вести, бизнис, забава, спорт…
Centar Здравје

Имате проблем со соништата? – еве што луѓето најчесто сонуваат

Понекогаш сме среќни поради необични соништа, а понекогаш тие знаат како да внесат страв во коските …

Што последниот сон сакаше да ни стави дознаење? Дали имаме причина за страв и претпазливост, или тоа е начин да се ослободиме од стравовите во реалниот живот?

И покрај бројните толкувања, секоја индивидуа има свое толкување на соништата, но дури и во тој случај никогаш не сме сигурни што соништата сакаат да ни кажат.

Најчестите соништа
На прво место се кошмарите за киднапирања, убиства и други форми на физичка агресија, додека на второ место се кавги, неверување и понижување. Ова е проследено со соништа за страв од неуспех и оние кои предизвикуваат беспомошност, соништа за смрт и разни болести. Топ 5 темите се затворени од соништа за разни чудовишта како вампири и духови или за вонземјани.

Кога станува збор за најчестите теми од соништата, постои голема разлика помеѓу мажите и жените. Мажите почесто сонуваат за една работа, додека жените имаат нешто сосема друго на ум. Различното размислување и приоритетите во животот доведоа до фактот дека жените во соништата најчесто се оптеретени со врски, лаги, неверства и расправии, додека мажите имаат најмногу кошмари за природни непогоди, поплави и пожари.

Мажите имаат двојно поголема веројатност да сонуваат за разни несреќи од жените, додека жените се грижат за раскинување на пријателства и врски или некои други емоционални проблеми. Сето ова може да има многу сериозни последици по здравјето бидејќи стресот предизвикан од ваквите соништа може да доведе до страв од сон и несоница.