Centar.mk – Дознај сѐ!
Македонија ТОП ВЕСТИ

Маричиќ: За нас НВО секторот е партнер, за ВМРО ДПМНЕ беше непријател и зло

rpt

„Партиите не треба да имаат свој невладин сектор, денес контекстот во државата е различен од пред четири до пет години, кога граѓанскиот сектор беше предводник на протестите и кога беше означен како непријател. За разлика од нив, ние од првиот ден ги означивме граѓанските организации за партнери, треба со нив да седиме на маса и да бараме решенија. Долги години Владата не означуваше како непријатели, како зло, и тоа кулминираше со процесот на десоросоизација, шест месеци организацииите беа под истраги, прогон, и дел од тие организации се уште не се опоравени од таа траума. Јас секогаш ќе ги гледам организациите како партнери. Затоа моите прогресивни сфаќања никогаш не оделе во ист правец со политиките на ВМРО ДПМНЕ.“- изјави министерот за правда, Бојан Маричиќ, во емисијата „Стадион“ на Канал 77.